Днес ще бъде пикът на метеорния поток Персеиди.  Пред бТВ

...
Днес ще бъде пикът на метеорния поток Персеиди.  Пред бТВ
Коментари Харесай

Наблюдаваме пика на Персеидите

Днес ще бъде пикът на метеорния поток Персеиди.  Пред бТВ доцент Евгени Очаров от Българска академия на науките изясни, че те са породени от кометата 109P Swift-Tuttle. По думите му тя има интервал към 133 година и за последно е предходна наоколо до Слънцето през 1992 година, написа 19min.bg.

Той изясни, че когато кометата е покрай Слънцето, от външната ѝ обвивка, формирана от лед и скални частици, се образува пътечка от песъчинки. А когато Земята премине през тъкмо несъмнено място, тогава се следи и метеорният дъжд.

Ученият акцентира, че у нас пикът на Персеидите ще е сред 16:00 и 19:00 ч., само че посочи, че час след среднощ ще можем да забележим няколко десетки метеора. Според него наблюдението е най-добре да се прави с просто око.

Овчаров съобщи, че от години учените се борят обсерваторията в Борисовата градина да бъде ремонтирана. Той разяснява, че има план и се надява в най-скоро време ремонтът да стартира.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР